23 April 2017

kucing di mekah


assalamualaikum :)

selamat berhujung minggu semua.alhamdulillah hari ni miza rajin lagi nak update blog.sejak akhir-akhir ni rajin sikit nak tengok blog.kalau tak sebelum ni rasanya memang blog ni dah kena dianaktirikan dah T-T

sebenarnya hujung bulan satu dulu miza dengan family pegi buat umrah.nampak sangatnya malas nak update blog sampai entry umrah pun tak update-update lagi dalam blog nih.okay untuk permulaan miza saje nak share dekat korang gambar-gambar kucing dekat sana.yela..memandangkan miza memang peminat tegar kucing-kucing jalanan jadi wajiblah kira nya pergi ke sana mengabadikan gambar-gambar mereka

kucing di mekah


kucing ni kitorang jumpa lepas selesai buat umrah.dia duk dekat tempat lepas orang buat saie tu.masa tengok dia tu speechless gila sebab besar ya rabbi wei,dah la bulu panjang-panjang.rasanya kalau dekat malaysia ni dah lama kena culik taw tak.nasib ada kat sana kalau tak miza yang culik dia dulu..hihii

gambar kat atas tu tangkap lepas baru bagi dia makan.sian lapar sebenarnya.satu paket wet food tu dia jela sekor.yela besar kan,mestila makan banyak.


masa tengah bagi dia makan


tengah-tengah bagi kucing tadi makan adala kucing lain datang jugak.nasiblah miza memang spare lebih sikit makanan kucing masa buat umrah ni.tak pelah bag berat pun.tapi kucing ni penakut,tu miza letak atas tu lepas tu duk jauh sikit dari dia barula dia datang dekat.



kucing ni pulak miza jumpa masa kat masjid dekat sempadan tanah halal dan tanah haram.yang ni pun comei bulu kembang-kembang.masa datang umrah ni memang miza dah spare wet food ngan makanan kering tu.sebenarnya sebelum solat kat masjid tu miza dan bagi makanan tu kat kucing lain.then dia makan tak habis,bagi pulak kat budak ni..habis dia makan


yang ni pulak kucing dekat masjid depan hotel.depan hotel kitorang duk ada masjid.masa semayang kat masjid tu ternampak budak atas tu tengah main sorang-sorang.seronok pulak tengok dia main.golek sana-golek sini..hihii.tapi bila orang datang dekat takut.bila bagi makanan baru datang..ellehh~


yang ni penakut gak tapi comei!!


kucing ni pulak tiba-tiba naik sendiri atas riba adik miza,nak bermanja mungkin.comot-comot pun manja sangat.semoga awak sentiasa dimurahkan rezeki ^_^


masa ni dalam tandas.kebetulan kitorang memang duk sebelah tempat air tu.kucing tu pun terus naik atas tu,nak minum rupanya.pandai dia aeee.


kalau tak salah miza masa ni adalah hari kedua akhir sebelum kitorang balik malaysia esoknya.mula-mula miza bagi dekat sekor kucing je,lepas tu sekor-sekor datang,ntah dari mana datang nya sampai banyak macam ni.sampai kan tak cukup makanan yang miza bawak tu.memang dah habis terus dah makanan kucing.sedih betul rasa sebab ada yang tak dapat makan,dapat share sorang sikit je.tak pelah rezeki dorang sentiada ada kan :)

kalau ada yang tertanya-tanya kenapa kucing dekat mekah je.kucing kat madinah mana?sebenarnya dekat madinan miza tak jumpa sangat kucing.rasanya sepanjang duk madinah dalam dua ekor je miza jumpa,tak sempat nak tangkap gambar..sempat ambik video je..hehee

lagipun miza tengok kucing kat madinah semua comel-comel sihat-sihat cuma kucing kat mekah ni je yang miza rasa kesian sikit.ada gak miza bagi makan sekor kucing tu kat mekah ni,tengok dia duk gigit-gigit plastik cari makanan.bila bagi makan tengok-tengok sebelah mata tak de.sedih sangat T-T.tak sempat nak tangkap gambar sebab time tu nak pegi solat dah.

jadi kalau korang bakal pergi umrah korang jangan la lupa bawak makanan kucing taw.tak rugi apa-apa pun kita sedekah dekat haiwan kesayangan nabi ni.lagi bertambah rezeki kita lagi adala.okay itu jelah entry pasal kucing di mekah,entry pasal umrah len kali miza update!

have a nice day !



21 April 2017

SIMPLE DIY


 assalamualaikum !

di hari jumaat ni miza nak tunjuk simple diy yang mungkin korang boleh buat dekat rumah.barang pun senang je nak dapat kan.jom tengok!


 
kalau buat nama sendiri lepas tu lekat kat dinding bilik memang lawa nih!
 











have a nice day!


Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my


Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.


Copy dan klik banner untuk penyertaan
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.


Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict
Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.

 terima kasih akak sudi jemput miza,harap sangat ada rezeki untuk menang.amin ^_^