21 July 2014

resepi kuih SARANG SEMUT marbelos


hahahahahaha

ngek betul..mula-mula dah gelak,okay okay.assalamualaikum :)
gila la aku dah lama tak pegang laptop,laptop aku ni asek adik aku je yang pakai.aku banyak bukak bende bende semua dekat fon je.tak taw la kenapa malas sangat nak pegang laptop.lagipun ada benda yang aku kena settle,tu yang lupakan blog terus tu..hmmm

jadi!hari tu aku buat biskut sarang semut:D
kueh raya pertama untuk tahun ni.sebenarnya bercadang cuma nak buat dua jenis kueh raya jee.hahaha

sajela kan nak share resepi sikit kat blog ni.sebab aku buat sedap..ops!mama kite yang buat,kite tolong camtu-camtu je.hiii

resepi kuih sarang semut marbelos!

bahan-bahan

1) 250g butter

2) 100g gula halus

3) 350g tepung gandum (diayak)

4) 100g tepung jagung (diayak)

5) 1 biji telur kuning

6) 1 sudu teh esen vanilla

7) coklat rice atau manik untuk hiasan


cara-cara 

1) pukul butter dan gula sehingga kembang

2) masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sampai rata

3) masukkan tepung dan gaul rata

4) parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup

5) taburkan coklat rice.

6) bakar dalam oven dengan suhu 180'c sampai masak.masak dalam masa 15 minit

7) siap!boleh makan ^ ^


ni yang mama,adik ngan aku buat ^_^

lepas bukak puase terus ngap je kue ni..cair di mulut

nyam nyam sangat taw!

have a nice day:)

11 comments:

Lieya Yaya :) said...

biskut ni memg sedap kak ! biskut cornflakes n bskut sarang semut ni mmg favourite :D nyum nyum

Asha Lya said...

Wah nampak sdp la mirza

Anizz Annisa said...

ehemm.. pos kat akak satu balang..hahahah... :P

Niena Reen said...

Amboih kak mirza.. Nampak sedap sangat tau dakkk.. Meh ler hantar ke kulim sikit... XD

white lily said...

fuhhh mengundang kelaparan niii.. haha

Cikgu Norazimah said...

dapnyer ! best ;)

Harith Iskandar said...

oooo dulu2 suka sgt mkn kuih nama semut nih, tp dah tua2 mcm ni mkn lemang ketupat jer laaa ehehehe ;p

Mime MF said...

haha tgk kuih ni teringat tahun lepas bt kuih sarang semut ni r..tak jadi..dan tak sedap..sp pun tak makan..adeiii first try -_-

fatin hazirah said...

macam sodappp ja . meh sikit

Normi Nieza said...

cik nor tagged awak..:)

Sya Mimie said...

Sedapnya mirza... :)