22 April 2014

tersolat sebelum masuk waktu


assalamualaikum :)

tadi duk dekat ruang tamu,lepas tu tengok jam dah pukul sembilan.lepas tu terus bangun ambik air semayang pastu solat....lepas habis solat baca quran semua,bukak telekung sepuk jerk..kahkah.lollzz~

terus ngadap laptop dekat meja dalam bilik.tak lama lepas tu....

"ALLAHU AKBAR ALLAHU AKBAR.."

terus buat muka pelik sesorang tengok jam kat henpon!20.35!!tengok jam dekat laptop pulak.sama jugak..aiseyyy..gua tersolat sebelum masuk waktu.almaklumla..jam dalam bilik ni haa dah lama mampus tapi gantung duk elok je dekat dnding tu ha..

yang aku tengok jam kui sembilan tadi rupanya pukui lapan..ya rabbi (--....--),macam mana la boleh silap ni...terus google hukum solat sebelum masuk waktu..

ada yang cakap kalau solat sebelum masuk waktu hukumnya tak sah solat tu.tak pela camtu..aku pun solat isya' balik..macam tak best je rasa was was kan..lagi satu ada yang cakap kalau kita betul-betul rasa yakin dengan waktu solat tu,tiba-tiba dengar bunyi azan..solat tu sah..

mana satu betul ye?kite bab agame tak pro laaaa....hukhuk

tapi dalam kes aku tersilap tengok jam tu dah lari benoo la tuuu...hmmmhmmm!:)

p/s: nanti kita blogwalking okay,sekarang tengah.........tuuutuutttttttt..rasia..bhahaa

have a nice day ^ ^


17 comments:

Jia Rizaira said...

Pernah juga jd kat sy. Tgk jam dah masuk waktu zohor. Lepas abes solat, dok depan tv, tetiba azan zohor berkumandang. Rupa2nya jam dah mati. So, solat zohor balik.

Ain Eddihar said...

Assalamualaikum . kalau ain . solat balik . . takut nanti hati ni mula rasa mcm kurang enak . . huhu .
sambil menabung nuffnang colgate :)

dilakhir said...

kalau dah rase was2 sembhyg balik.. tak pe :)

Tashira Sha said...

kite pun pernah gak macam tu. tapi solat balik lah cause rasa was2 pulak. kat area sini tak dengar sangat azan.

Nadia Johari said...

beli jam baru ler..hehee

Niena Reen said...

Hah, eloklah solat balik.. Takut2 tak sah dah sudah lah pulak kan. Baik solat balik. Kalau sah pun tak mengapa! ^_^

Cikgu Norazimah said...

mmg kena solat balik, CN pun byk kali gak, selalunya solat asar, terawal ! hehehe

Lieya Yaya :) said...

better kita solat balik kak :) sb kita dah rasa was2 tuu kan . hee . yaya pn pernah kena mcm akk . hehe

Lieya Yaya :) said...

better kita solat balik kak :) sb kita dah rasa was2 tuu kan . hee . yaya pn pernah kena mcm akk . hehe

Anizz Annisa said...

akak pon penah terkena..huhuhu

Nini Hanini said...

pernah jugak jadi dulu. masa tu rakaat terakhir,tiba-tiba baru azan. masa tu pakai jam,pulakk. kena solat balik,hehe.

Normi Nieza said...

baik solat balik dr rasa ragu2...

Hafiza AizZawa said...

eloknya kita solat semula..

dilaella Ella said...

akak pun pernah kena macam ni dulu hehe, ragu-ragu terus solat balik :)

Cik Puan said...

hahaha...cik pon pernah tersalah tengok jam...tapi solat balik jae...takut tak sah pulak..

Anonymous said...

Haaaa. Ak plak, baru je lepas kene.. Google2.. Jumpe blog ni.. Tgk komen, korg solat balik.. Ciss.. Ak pn kene solat balik la nmpknye.. Hua3..
Thanks for sharing 👌

Azassin Jack said...

Solat sebelom masok waktu tu sah cuma dijadikan sunnah mutlak sahaja..tapi sebaiknya kita solat skali lagi kerana solat wajib adalah mengikot waktu.