11 February 2014

DIY : RICE MASK


assalamualaikum :)

argghh!sekarang ni tengah pening nak isi upu.tak taw nak pilih kos apa.nak pilih u mana.tapi aku selalu nya ikut cakap mama je.senang.dah serabut macam ni muka pun mulala membuatkan hal nya sendiri.jerawat sana sini.tenseenn gua cam gini.

aku cuti lama ni pun bukan aku kerja.bahaaa.jadi tak masyuk la aku so kalau nak beli mask dekat watson satu lima ringgit tu rasa macam membazir plak sebab kadang-kadang bukan berkesan sangat.(kalau ada duit kemain lagi rembat semua mask.wahaha)

jadi aku telah mengambil inisiatif sendiri untuk buat mask.barang-barang nya semua ada dekat dapur.

''masker beras''



kebaikan beras pada kulit muka :

1)membuat kulit muka tegang,bersih dan cerah

2)mengandungi vitamin dan mineral

3)membasuh muka dengan air basuhan beras dapat mengelakkan blackhead


yang ni apa yang kita akan buat.bahan dia simple je.

tepung beras
madu
lemon

kebaikan lemon untuk muka:

1)mengecilkan pori-pori

2)membantu pengelupasan sel kulit mati

kebaikan madu untuk muka:

1)bagus untuk kulit muka berjerawat

2)mencegah penuaan kulit

3)melembapkan kulit muka

step 1
ambik banyak mana beras yang korang nak.lepas tu rendam untuk semalaman.lepas dah rendam tu keringkan.kemuadian korang kisarkan sampai hancur.orang kata sampai macam jadi cam tepung tu okay :)


sebelum applykan mask tu,pastikan muka korang bersih.maksudnya cuci muka dulu okay sebelum tu ^ ^


step 2

campurkan tepung beras tadi dengan madu dan lemon kemuadian gaul.

peringatan untuk sapa-sapa yang mungkin ada luka ke dekat muka.aku syorkan tak payah campur lemon sebab takut nanti pedih pulak.jerit pulak korang nanti.teheee..then,sapukan ke muka dan tunggu 15 minit.lepas tu basuh dengan air bersih.



kalau ada lebihan mask tu jangan pulak korang buang okay.boleh sapu dekat kaki ke..betis ke..kasi lembut sikit.kalau sapu tempat selain muka tak yah tunggu 15 minit pun tak pe terus bilas je.lepas tu rasa lembut kemain :)

aku buat waktu petang,malam tu aku tengok jerawat aku macam dah kecut sikit.wahh..heaven gila rasa.wahahaaa!

senangkan.tak payah keluarkan banyak duit untuk mask dekat pasaran.apa tunggu lagi.cubalah!hehee..ayat iklan..

have a nice day :)

16 comments:

Hafiza AizZawa said...

sayang pulak nk guna madu letak kat muke.. hehe.. tp tips yg bagus sbb guna bahan yg semulajadi...

Ayu Zulkifle said...

wah,blh try ni.. klau mask dkt watson mmg agak mahal,tp hasil tak seberapa pun..hehe

http://ayuzulkifle.blogspot.com/

Nadya Dyana said...

woaaa buat sendiri pun okey. thanks share :D

Niena Reen said...

Best kan bila buat mask sendiri! Saya guna mask kunyit ja kak mirza. Malas nak blend2 beras.. Kekeke.. XD

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

akak pernah buat tapi tambahkan sedikit serbuk kunyit.. buat sendiri lagi menjimatkan dan kita tahu bahan apa yang digunakan.. p.s: semoga mirza buat pilihan yang terbaik untuk isi UPU tu..

Mazatul Muhamad said...

Once upon a time suke buat masker beras ni.. buat banyak2 beras tu.. nak guna mixed jer.. senang... tapi skrg.. malas dah..

Lieya Von Jay said...

wow macam best ja.... nak try gak la

dilaella Ella said...

wah best, semua bahan ada di rumah nanti boleh cuba ni :)

Cik Puan said...

die lebih kurang bedak sejuk jugak lah ne mirza kan..sebab bedak sejuk pon buat dari beras jugak...
rase licin je muka pakai cenggini kan...

asha hana said...

wahh tips baru nie. huhu

#upu? pilih ikut kata hati. tp dear, ingat tw. mirza keluaran stpm kan? so amik la degree. jimat masa sayang. rugi tw kalau mirza amik diploma. sebab stpm nie mcm pra u dah. apa2 pown fikir la yang terbaik utk masa depan :)

mirza syazwina said...

kak hana,miza memang ambik degree..ni tengah isi untuk degree..
tu yang tengah pening ni..huhuu

Akeyla Azmi said...

Comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Akeyla Azmi said...

Hihihi nnt qilah nak try gak :D
Thanks ye khaaak <333

Gee Lion said...

hoooo... baruku tahu boleh buat macam ni rupanya.. nanti I try ea,, hehe..

Sya Mimie said...

waaaa..bagusnya mirza.. pndai buat itu ini.. :)

Syaza Raihanah said...

Boleh cuba ni...