20 November 2013

tips mudah bersihkan barang yang bewarna putih

assalamualaikum :)

mesti rasa nak nangis kan beli barang yang warna putih bersinar suci murni tapi tiba-tiba kotor secara tak sengaja.maigosh!!rasa nak hentak kepala kat dinding..dush!dush!.terus jadi cacat cela barang kita tu.

selalunya,akan ambik tisu..basahkan dengan air lepas tu lap dekat barang yang kotor tu.kalau nasib baik hilang la..kalau nasib tak baik..apa kan daya..hikhiks!.jadi,masa dulu kala,aku pergi beli kasut dan kebetulan kasut tu pulak warna putih,kebetulan ke masaalahnye -__-.

tengah nak bayar untuk kasut tu,penjual tu ada bagi aku satu tips yang boleh dikatakan berguna untuk kita yang benci kotoran pada barang putih!

baiklah 2 barang yang mudah untuk perojek kita ini :p

1)tisu
2)minyak cap kapak

























kan..senang je nak cari kan,tak kan la dekat rumah satu botol minyak cap kapak pun tak de.minyak ni kan pemes,tisu pun tak kan tak de..hehee..dah dah melalut...

tuangkan je sikit minyak tu dekat tisu then men sental-sental la dekat barang kita tu,insyAllah menjadi.aku pun dah try dah.berkurun lama tak pernah cuci kasut tu.hari ni baru terbukak hati nak cuci dan ingat pulak tips penjual tu bagi :)

























gambar tak edit seciput pun,cuma yang sebelum selepas je..walaupun gambar yang selepas tu ada kotor2 sikit(kotoran degil sebab tak pernah cuci,kahkah) tapi bezakan dengan yang sebelum tu.. :D.

settle masalah!!

gudluck and have a nice day ^ ^

14 comments:

Cik Puan said...

dik...kat sini setitik minyak kapak sangat berharga tau...Rasa sayang pulok guna minyak kapak tuk brsihkan kasut..ade bende lain tak selain minyak kapak...kohkohkoh

Niena Reen said...

bagus jugak kan tips ni. kat rumah sy ni byk barang colour putih. bolehlah try klu gosok2 tak keluar2. hihih.

Shakira Pathi said...

Habis kasut bau minyak cap kapak :)

Aefa Aerisya said...

ek? first time dgr bersihkan guna myk cap kapak ni.. nice.. boleh try nanti,, tq :D

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

pengetahuan baru untuk akak.. selain sapu pening kepala, rupa-rupanya ada manfaat minyak cap kapak untuk bersihkan kotoran.. boleh cuba nanti..

mirza syazwina said...

setakat ni tak taw lagi apa2 selain minyak kapak ni..huhuu

Mime MF said...

huhu boleh try ni nt....byk kegunaan la kira myk cap kapak ni...

Cik Puan said...

ooo...yekeeee...minyak petrol bleh tak..hahahaa

asha hana said...

owh tak tahu lah pulak mcm nie boleh pakai. hik2. :D

fatin hazirah said...

dan satu lagi , perfume yang ada alcohol :D

Fatin Abdul Rahman said...

nice tips..boleh cuba ni ^_^

dilaella Ella said...

nice tips mirza..lepas ni boleh cuba. thanks :)

Sya Mimie said...

oo.. gitu petuanya ye.. so dah tak perlu risau lagi la kalau beli kasut putih.. ^_*

Anonymous said...

Kalaw minyak petrol....lepas bersihkan pakai petrol tu....elok kalaw cucuh dgn mancis ...baru jadi....hahaha...guraw2 jer....jgn marah aaa...