23 August 2013

tips susun barang makeup yang bersepah

assalamualaikum :)

kalau perempuan tak ada koleksi makeup tak sah even sebatang lipstick atau sekeping bedak compact.mesti ada.tak kisah la cap ayam mahupun loreal.janji ad tapi kalau pakai cap ayam tak heloks hokey.nanti muka jadi macam harem.

kalau lelaki kata

"tak paham la kenapa perempuan suka makeup,bukannya lawa pun"

tak suka aku kalau lelaki kata macam tu.tu dah memang sifat semula jadi perempuan kan.suka pada kecantikan dan kecomelan.kihkih.kalau macam tu kita perempuan pun boleh cakap.

"asal laki suka bola?dah la tak best langsung!"

sila jangan melenting ye wahai lelaki:)

jadi semalam aku semangat datang tiba-tiba nak mengemas stuff-stuff aku yang maha selerak tu.kalau nak cari benda nak pakai kadang-kadang tu terlupa kalah orang tua.kejap ada atas lantai,kejap bawah katil,kejap dalam best.tension gua!

p/s:patut mama suka marah sebab barang besepah


























tu diaa,yang tak tahan tengok barang bersepah jangan tengok ok

so apa yang aku buat 

1)longgokkan semua barang makeup yang ada dekat satu tempat

aku dengan sakit satu badan sebab main gagahkan jugak mencari semua barang makeup aku di segenap ceruk muruk bilik.tak de la banyak mana pun.tapi ada gak yang tak jumpa sebab terlupa letak mana.terok betoi!

2)susun ikut jenis

yang penting untuk korang mudah susun barang makeup nanti.tak de kalau nak susun lipstick.dah habis susun tengok-tengok tertinggal plak satu lipstick.kena punggah balik.kan payah gituu.





3)susun la pa lagi!

bila dah susun ikut jenis kan mudah nak susun satu-satu.yang besar letak dulu.lepas tu letak pulak yang kecik molek.senang nak tengok dan senang nak ambik kan.

aku baru fest time buat cara ni.sebelum ni pakai susun je ikut suka hati yang girang.tak pernah pikir pun susu ikut jenis ke apa.bukan susah pun tapi lagi mudah keja rasanya :)

senang guna bekas macam ni.senang nak simpan barang-barang yang saiznya agak besar sikit



jadi keje saye deh siep,ande bile lagi?kehkehkeh

ngee,dah siap dah ^_^

baik murid-murid,akhir kata dari cikgu nak susun barang makeup ingat tiga perkara

longgok,susun,kemas :)

lepas tu boleh berangan pakai lipstick merah macam kate melditon sambil pakai baju i love korea

p/s:esok jamuan raya kat sekolah.yea!yea!


10 comments:

Nurfatin Liyana said...

Banyaknya alat make up dia.. Hehe :D
But nice la, cantik susunan tu
Boleh follow your steps ni :)

Harith Iskandar said...

ni mesti suke shoping giler brf mekap ni :)

Shakira Pathi said...

dah macam artis dah dye, hehe :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

banyaknya koleksi barangan makeup.. tips yang bagus.. :D

Norhasniza Khalid said...

dulu.. mama banyak alat make up.. sekarang????... dipecahkan oleh anak-anak.. last2, yang tinggal compact powder, dengan lip balm je. hadoi.... kesian betul mama ni..

NF said...

banyak betul barangan kecantikan dia. hihi :D

fatin hazirah said...

ambuiii belambakknya lipstik dia .
nice sharing :*

Mia Liana said...

betul-betul jaga penampilan ni...

dilaella Ella said...

wah banyaknya alat mekap..nice sharing Mirza :)

Hafiza AizZawa said...

byknye make up dia.. lengkap semua..