31 August 2013

nak update pasal MERDEKA jugak

hye guys!

jadi sebenarnya aku sangat penat sekarang ni.tadi keluar pergi jenguk adik dekat taiping then nak dekat pukul 12 baru balik.

ditemani bilik yang gelap dan kucing aku (bambam) yang tengah dok jilat bulu lebat dia tu.maka terciptalah entry kudus ini.

kalau dulu masa kecik-kecik orang tua selalu cakap.zaman jepun dulu tak de makanan.makan ubi kayu aje hari-hari.masa tu umur aku kecik lagi tak tahu merdeka tu apa pun lagi.setakat tahu nyanyi "merah mu bara semangat waja......",tu je,lepas tu dah.bila cerita pasal ubi kayu.masa kecik tu aku pikir.eleh,makan ubi kayu sedap apa.lagi-lagi celup ngan gula.terangkat beb!apa yang tak best nye?

dah besar ni barula taw,kalau hari-hari duk melantak ubi kayu tak ke muak dibuatnya.jadi bersyukurla sebab malaysia memang kaya dengan makanan.yang telebih-lebih pun melambak.jadi makanan tong sampah je.

cer bayangkan kalau kita celik je mata,bunyi bom sana-sini.tengok luar tingkap orang lari sana lari sini.boleh ke nak hadap benda camni.sekarang lain,celik mata pekena kopi ais susu lebih dulu.budak-budak celik je mata cari henpon mesej bopren dulu.bukankah sangat berbeza di situ.

jadi kita kenala hargai jasa pejuang dulu-dulu yang bekorban kan.penat lelah.ingat sonang ka ha?
askar-askar yang tekorban masa berperang untuk malaysia.besar jasa diorang :').

just a simple entry from me dan sayangla malaysia sampai bila-bila pun ok :)




i love malaysia and yess i really mean it!

thanks

16 comments:

Khamsi Abdullah said...

Selamat menyambut kemerdekaan :)

Norhasniza Khalid said...

selamat hari kemerdekaan dear mirza... hihihi... comel lah dia ni..

puteri airyn said...

Selamat Hari Kemerdekaan Mirza.. :-)

Nurfatin Liyana said...

Selamat menyambut hari kemerdekaan ye Mirza :)

Shakira Pathi said...

selamat hari merdeka mirza!! :D

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

salam kemerdekaan mirza.. sangat bersyukur dan syabas kerana masih ada golongan muda seperti mirza yang menghargai erti kemerdekaan yang sebenar.. :D

Nadya Dyana said...

Selamat hari merdeka :)

Nadya Dyana said...

Selamat Hari Merdeka :)

Murni Amir said...

happy independent day !! i love malaysia !! tak dpt bygkan kalao malaysia kena bom sana sini . tak boleh nak hadapi n terima rsanya . bersyukur sangat malaysia aman :)

ima salsuzaima said...

LOVE MALAYSIA :)

...:::S H:::... said...

yeah...semoga Malaysia sentiasa aman dan damai..aminn..

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN..

jom join segmen saya. baru first time mencuba...
http://aejarstories.blogspot.com/2013/09/segmen-bkf-by-sh.html

dilaella Ella said...

selamat hari merdeka.moga negara kita ini terus aman dan makmur..sayang Malaysia ^_^

mujahidah maisarah said...

salam merdeka yek!

lelamaisara said...

sayang malaysia jugak>>.

fatin hazirah said...

#MY sayang ! hehe ..
salam merdeka

cik azLyzah⊙.☉ said...

Saya sayang malaysia jugak...hihihi