29 June 2013

melayu...bukan nak mengata tapi ada la sikit

assalamualaikum^^

sesungguhnya aku bersyukur sangat lahir-lahir nama aku dah melayu,lahir dalam bangsa melayu dan yang paling penting dalam agama islam.im very proud of that because malayu was very beautiful dan kaya dengan adat yang unik=).

tapi,tapi,tapi.makin lama aku hidup makin banyak pulak benda yang tak sedap aku dengar pasal melayu.kenapa?!cuba cakap jenayah apa yang rangkingnya top 1 bukan melayu yang pegang.

rempit,buang bayi,zina

pernah kawan indian aku cakap coz nampak 1 hot couple asyik berduaan je kat sekolah even dah berbuih mulut menegur.

"tadi saya nampak laki tu pegang pegang dengan perempuan tu,kalau saya pun.saya tak kan bagi!melayu islam kata boleh tak buat benda tak elok kan"

ya Allah,malu!!

why?

lebih suka mengutuk dari menasihat

kalau bukak dekat youtube tu,kalau ada bangsa melayu yang try new thing and show it to youtube.yang tukang komen teruk-teruk tu,yang mengutuk macam orang meroyan tak tentu pasal sapa lagi kalau bukan bangsa kita.MELAYU!clap your hands baby!

aku kadang-kadang sedih je baca komen itu ini yang bukan-bukan.why no you give some support to them.nasihat apa yang tak betul.bukan menghakimi dengan cara sendiri yang ntah pape tu.

nak hidup senang tapi malas!

yang ni dulu aku dengan abah aku pergi kedai nak biding folio.pergi kedai melayu:

"dik,nak biding boleh,nak ambik petang ni"

"tak boleh la bang,banyak sangat customer pesan biding.tak sempat nanti"

padahal,aku nampak dorang tak buat pun keje.bergosip jerk.jadah

then,kami pergi kedai cina.

"mau biding boleh"

"ayoo,banyak boleh.bila mau ambik.petang ka.nanti datang ae"

korang taw apa yang aku maksudkan.macam mana nak maju.kedai cina tu aku tengok lagi melambak tapi tak de pun depa melengah.cepat je buat keje.

judge orang dari pandangan pertama

yang ni biasala,tengok orang freehair sikit.orang tu mesti tak solat.mesti tak pernah baca al-quran.mesti tu,mesti ni.padahal bukan kenal pun.terus je prasangka buruk.nampak budak lelaki dengan perempuan jalan rapat sama-sama.astafirullahalazim.maksiat!padahal adik dengan abang,adik-beradik.

so please,kalau betul pun dorang tak baik.lebih elok kita doakan yang baik je.tak perlu nak judge benda yang tak elok dan mengaibkan.

lebih suka tengok bangsa sendiri jatuh

sekarang ni melayu kalau nak berjaya.nak sorang-sorang je.tengok orang lain berjaya lebih sikit.dengki.lepas tu jadilah hantar benda tu.jumpa bomoh lah.sanggup tu habiskan beriban duit semata nak jatuhkan bangsa sendiri.

jangankan kata bangsa sendiri,kadang-kadang adik beradik sendiri berjaya pun dengki nak mampus.

@#$$%%%!!

_______________________________________________________________________________

setiap benda,setiap bangsa ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.tak perlu kita nak melihat kekurangan yang boleh menjatuhkan kita sendiri.kita patut tengok kelebihan yang kita ada yang boleh dikembangkan.

bangsa melayu pun ramai yang kaya dan berjaya.make them as your idol.kalau kita tak tolong bangsa sendiri.sapa lagi nak tolong.so make us proud to be MALAY.=)


im malay and im proud of it!


thanks for reading baby


5 comments:

Nur Azwa Edora said...

heh , betul tu , ade bace entri saye tak ? ade cerita pasal melayu jugak , haihhhh sampai bila bangsa melayu nak maju kalau masih di takuk lama macam nie , rasa annoying sangat2 kan? PART suka tengok bangsa melayu sendiri jatuh tu memang betul, dulu tima saya sekolah, saya tak banyak kawan melayu, banyak cina atau india. diorang tak hipokrit macam melayu, perasaan hasad dengki membuak buak, bila lah melayu kita nak sedar ea? :'(

Niena Reen said...

itulah kelemahan orang melayu. tambah tambah bila ada org lain lebih berjaya mmg dengki tu kalau boleh uihh... kalau boleh nak berjaya sorg, nak kaya sorg, nak bangga sorang. btw, mmg setuju dgn akak!

ezyra daniel said...

best entry nie..hehe,,,

Shakira Pathi said...

Purghh, entri bermakna ni :O

fatin hazirah said...

nice sharing .